Články

aneb O tom, co prožíváme

Kulturní život v janovické školce

Za poslední dva měsíce jsme v naší školce nelenili a účastnili se hned několika kulturních akcí. Přímo v našich třídách jsme zhlédli dvě divadelní představení. První s názvem "Koblížek" si připravily paní učitelky ze třídy Želviček a druhé "O perníkové chaloupce" s patřičnou dávkou humoru zahrály paní učitelky z Lištiček.

S předškoláky napříč všemi třídami jsme absolvovali hned dva koncerty ve Frýdlantu nad Ostravicí. První koncert se konal v kulturním domě a nesl název "Čarovná pastelka aneb Cesta kolem světa" a druhý byl v sále na Základní umělecké škole. "Příběh o rybě, která chtěla poznat moře" připravili učitelé základní umělecké školy spolu se svými žáčky a celé představení včetně výzdoby bylo jedním slovem úžasné.

Jako každý rok jsme postupně se všemi třídami navštívili také městskou knihovnu ve Frýdlantě, kde nám milá paní knihovnice trpělivě ukázala a vysvětlila vše ohledně chodu knihovny a připomněla, jak se chováme ke knihám.

Kromě spousty dalších akcí a výletů nás v měsíci květnu ještě čeká jedno divadélko, tentokrát v podání paní učitelek z Mravenečků, na které se už všichni moc těšíme.


Janovická školka plná sportovců

(publikováno 05. 02. 2024)

Venku panuje měsíc leden, všude spousta bacilů a depresí z krátkých pochmurných zimních dní a dlouhých nocí. Ve školce se však ničeho nezalekneme. Rozhodli jsme se těmto neduhám nepodlehnout a s elánem a nadšením všemu postavit. A tak se z nás na dva týdny stali sportovci. Využili jsme zatím posledního lednového sněhu a uspořádali zimní olympiádu. Po řádné rozcvičce jsme zapálili opravdový olympijský oheň a mohlo se začít s tradičně netradičními olympijskými školkovskými disciplínami. Děti soutěžily ve sjezdu na lopatách, v prohazování olympijských kruhů, vyzkoušely si závody psích spřežení, kde se tentokrát pejsci vezli na bobech a děti byli tahači a také mohli zkusit alternativu hodně vzdálenou biatlonu.

Po splnění všech sportovních disciplín proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů a všichni, kdo závody dokončili získali krásnou medaili a drobné odměny.

Po tom, co jsme vše natrénovali v podmínkách naší školky, jsme se s některými dětmi vydali na lyžařský kurz na Opálenou. Tady již naši malí sportovci nasadili opravdické lyže a během jednoho týdne s pomocí vždy skvěle naladěných instruktorů se ze všech stali lyžaři. I zde každý účastník získal zlatou medaili a diplom.

A tak již v janovické školce všichni víme, jak nepodlehnout zimním depresím a pomocí sportu a skvělé nálady společně můžeme přečkat ty dlouhé zimní měsíce.

Sportům zdar, těm zimním zvlášť.


Velikonoční dílničky

(publikováno 14. 04. 2023)

"Paní učitelko, kdy už konečně můžou přijít do školky mamka s taťkou na to tvoření?"

Tak tuto otázku jsme od dětí slyšely od chvíle, kdy si nasypaly hlínu do kyblíčků a zasely osení.

Po téměř týdenním čekání se konečně dočkaly!

V úterý odpoledne se otevřely dveře a v nich se objevily maminky, tatínkové, babičky i dědečkové.

Ti všichni si společně našli čas a se svými dětmi přišli vyrobit nějakou jarní dekoraci. Třídy Mravenečků, Lištiček a Želviček se zaplnily do posledního místečka. Pro všechny byly připraveny již zmíněné kyblíčky, které se krásně zazelenaly. A už záleželo na každém, kolik výrobků si zhotoví. Veselé ovečky, květinky, malí beránci nebo věnečky z papíru. Stačilo si sednout na malou židličku a vrátit se do dětských let… Za chvíli byly vidět první výsledky, a všichni si tak odnášeli krásné jarní výrobky. Věříme, že všem rozzářily velikonoční svátky.

K příjemné atmosféře určitě přispěly i dobroty, připravené našimi učitelkami, nabízené spolu s kávou či čajem. Všem, kteří se podíleli na přípravách, děkujeme.

Největší díky patří rodičům. Z jejich bezprostředních reakcí a ohlasů je znát, že znovuobnovení společných akcí je krok správným směrem. Že trávit čas s dětmi v jiném prostředí, než doma, je velmi inspirativní. Proto se velmi těšíme na další školkovou akci!

Kolektiv MŠ


Školka plná malých badatelů

(publikováno 14. 04. 2023)

Jen co se nám venku trochu oteplilo a začaly růst první jarní květinky, vyrazila naše školička na první společnou Badatelskou výpravu.

Ve čtvrtek 30. 03. jsme nabalili batůžky a s velkým nadšením všech dětí napříč celou školkou jsme vyrazili. Cesta to pro některé z dětí byla dlouhá a nekonečná, ale do cíle dorazili všichni.

Cílem naší badatelské výpravy byla návštěva krmelce a pozorování prvních jarních květin v okolí zahrad, louky a lesů. A tak jako si děti připravila pro zvířátka překvapení v podobě mrkviček a jiných dobrot, tak ani my paní učitelky jsme nezahálely a připravily dětem pro jejich badatelské výpravy malé překvapení v podobě badatelských deníčků, kam si mohou společně zaznamenávat poznatky z našeho bádání a poznávání.

Badatelské výpravy nás budou provázet po zbytek školního roku a věříme, že nabyté vědomosti a metry či kilometry v nohách pro nás všechny budou velkým zážitkem.


Maškarní aneb Užili jsme si karneval

(publikováno 01. 03. 2023)

V úterý 28. 02. 2023 se v naší školce konal karneval. Abychom se mohli veselit všichni dohromady, přesunuli jsme se do tělocvičny základní školy. Děti si nejdříve společně zatančily a poté se představily jednotlivé masky. Nejvíce byl zastoupen kostým princezny Elsy, dále následovaly jiné princezny, také různá zvířátka, indiáni, záchranné složky a další originální kostýmy. Také paní učitelky se domluvily a sladily své převleky, a tak jsme ve školce měli konečně dostatek pastelek. Po přehlídce masek následovalo plnění úkolů na stanovištích v tělocvičně. Děti si zahrály bowling, twister, limbo, přetahovanou, překážkovou dráhu a namotávání klaunů. Následovaly hry s balonky a taneční hudba s ukazovačkami. Na závěr jsme vytvořili velkou mašinku a karneval ukončili zvoláním třikrát "Hurá, hurá, hurá!" Celou akci provázela veselá nálada a tak už teď se těšíme, co dalšího naše paní učitelky ze školky pro děti vymyslí. 


Lyžáček pro děti ze školky

(publikováno 01. 03. 2023)

V posledním únorovém týdnu se mohly děti z Janovické školky přihlásit na lyžáček. Po dlouhých jednáních a vybírání lyžařské školičky, jsme nakonec vyrazili na Opálenou.

Hned po prvním dnu lyžování bylo vidět, že se nám na svahu sešla skvělá parta, která má chuť si pořádně užít nejspíš posledního letošního sněhu a naučit se, nebo se zdokonalit, v lyžování.

Páni instruktoři z lyžařské školy se dětem celý týden na plno věnovali, výuku dokázali pojmout s humorem a tak dokázali to, že při pátečních závodech všichni závodníci sjeli kopec s úsměvem, bez zranění a sklidili potlesk všech přítomných diváků z řad rodičů, prarodičů, tetiček, strýčků i dalších příbuzných a známých.

Odměnou všem dětem bylo získání prvního místa v lyžování, diplom i zlatá jedlá medaile.


Den dětí

(publikováno 09. 06. 2022)

Nastal den D - den dětí. Z počátku obyčejný jako každý jiný den. Ale najednou se ve třídě objevil dopis. Byl od tajného kamaráda XXX. Ten nám napsal, že se tento den objevují různě na světě poklady a tentokrát, že jej nalezneme v Janovicích. Vydali jsme se po šipkách, které nás zavedly až do parku před obchodem. Zde jsme našli další dopis se vzkazem, že musíme splnit 5 úkolů a za ně získat 5 klíčů.

Čtyři úkoly jsme mohli splnit v libovolném pořadí - čekalo na nás převádění diamantů zpět do jeskyně pokladů, lovení ztracených klíčů z rybníka, sbírání kouzelných vajíček a hledání přísad pro víly do kouzelných lektvarů. Za jejich splnění jsme si z pytlíku vytáhli vždy jeden klíč u každého úkolu a celkem tak měli už 4 klíče z 5.

Jeden úkol musel být splněný jako poslední, a to nalezení správné cesty. Ale to ještě nebylo všechno. Správná cesta nás zavedla k poslednímu 5 klíči a mapě s vyznačenou cestou k pokladu. A tak jsme se jej vydali podle ní hledat. Truhla s pokladem se ukrývala na zahradě MŠ. Po nalezení správného klíče, který patřil k truhle, jsme rozdělali řetězy a nalezli v ní poklad - nanuky. Všichni jsme si na nich moc pochutnali na zahradě MŠ a pak jsme si dál volně hráli na zahradě.

Za děti kolektiv MŠ


Čarodějnický týden v MŠ čar a kouzel Janovice

(publikováno 09. 05. 2022)

Celý týden bylo ve školce čar a kouzel v Janovicích cítit napětí. Malí učňové se pilně připravovali na závěrečné zkoušky, které se konaly v pátek 29.4.2022. Navíc, se šuškalo, že za námi přijede čaroděj Hagrid z Bradavic - kamarád Harryho Pottera, se svým kouzelnickým vystoupením. A opravdu tomu tak bylo. 

Nastalo páteční dopoledne a již od rána bylo všude rušno. Kolem školky čar a kouzel svištělo jedno koště za druhým, jak se učňové slétali na závěrečné zkoušky. Před samotnými zkouškami došlo k rychlému zopakování nabytých vědomostí a uvolnění napjaté atmosféry na minidiskotékách v jednotlivých třídách. Všichni již věděli, že čaroděj Hagrid přijede a netrpělivě jej vyhlíželi z oken.

Když Hagrid konečně dorazil, shromáždili se učňové na lavičkách a čekali na přichystané kouzelnické vystoupení. Čaroděj Hagrid jim s pomocí knihy čar a kouzel namíchal lektvary mládí, lásky, neviditelnosti, či nesmrtelnosti. Také jim ukázal, jak správně rozsvítit kouzelnickou hůlku a nakonec zapálil pavoučí sopku.

Po vystoupení čaroděje Hagrida čekaly učně již zmiňované závěrečné zkoušky. Ty se skládaly z letu na koštěti se slalomem mezi ohni, vaření kouzelného lektvaru, nauky kouzelných tvorů - zkoumání dračího oběda a prolézání pavučiny. Všichni učňové absolvovali zkoušky s vyznamenáním.

Po ukončení zkoušek se náhle objevila na zahradě zlá čarodějnice Berta, kterou jsme poté společnými silami upálili a zahnali tak zlo zase pryč. Nakonec se rozdávalo čarodějnické vysvědčení společně s kouzelnými kuličkami - hopíky a sladkou odměnou, kterou upekli učňové z Veverek v rámci kouzelnické přípravy.

Za tým čarodějnic Kryšpulína Umazaná


Děti z mateřské školy vítaly jaro

(publikováno 24. 03. 2022)

Zimo, zimo, táhni pryč... jsou počáteční slova básničky, kterou obyvatelé bydlící poblíž mateřské školy mohli slyšet, poněvadž děti ze školky byly vynášet Moranu. A nemusely jít daleko, díky poloze budovy mateřské školy stačilo sejít kopeček a už jsme byli u potoka. Za křiku básničky letěla Morana z mostu dolů, ale nějak se ji odplavat nechtělo, i když se paní učitelka snažila a popostrkávala ji klackem po proudu, odplavala jen kousek. Kdybyste ji náhodou v potoce zahlédli, tak ji můžete také popostrčit, aby se nám zima ještě nevrátila.

Děti jaro přivítaly oblíbenou badatelskou výpravou, na které našly od jara klíč. Také již zasadily první jarní kytičky, které zdobí vchod mateřské školy a společně pomohly při úklidu zahrady. A práce na ni byla spousta. Pomohly posbírat spadané šišky a větvičky, navozily hlínu do zvýšených záhonů, zametaly chodníčky a pohrabaly borovicové jehličí. Zahrada je nyní zase hezčí a my se těšíme, jak v příštích dnech budeme se zvelebováním pokračovat a užívat si slunných dnů na uklizené zahradě. Máme velkou radost, že máme (máte) tak šikovné děti.

Kolektiv MŠ


Vánoce po Novém roce

(publikováno 26. 01. 2022)

Když se děti vrátily v pondělí 3. ledna po vánočních prázdninách do školky, čekalo je v jednotlivých třídách překvapení. Ježíšek jim zanechal pod stromečkem bohatou nadílku. Spolu s nadílkou jim také zanechal dopis s vysvětlením a pozdravem. Děti od brzkého rána neustále chodily koukat, co všechno jim tam Ježíšek zanechal. Ale aby to bylo fér, počkaly, až přijdou do MŠ všechny děti. Nejprve jsme zašli na svačinku, jako na Štědrovečerní večeři, a po ní se děti s radostí pustily do rozbalování dárečku. Celý den si pak děti hrály s novými hračkami, poslouchaly koledy a nakonec jsme si společně popovídali, který dáreček se komu nejvíce líbil.

Následující den v úterý se ve školce místo děti objevili samí andílci. Konal se očekávaný bílý andělský den plný vánočních tradic a zvyků. Společně jsme se ohlédli za Vánocemi, jak je děti trávily doma s rodinou - popovídali jsme si, co kdo dostal za dárečky, jaké tradice a zvyky doma dodržují. Průběžně jsme si řekli o všech zvycích a tradicích, které se u nás tradují a některé si společně na třídě vyzkoušeli. Házeli jsme "střevícem", krájeli jablíčko - krásná hvězdička se nám ukázala, pouštěli lodičky a jedli vánoční oplatky s medem. Také jsme ochutnávali cukroví od dětí, které donesli z domova. Připomněli jsme si příběh o narození Ježíška, malovali anděly ve skupinkách, bavili se při andělských hrách na sochy a na honěnou, jedli cukroví a hráli si s dárečky z včerejší nadílky. Nakonec ve třídě Myšek a Soviček Vánoční čas tímto dnem ukončili a všichni společně odstrojili třídní vánoční stromeček. Ve třídě Veverek si stromeček odstrojili až na Tři krále.

I když nebylo vše podle původního plánu, kdy Andělský den spojený s Ježíškovou nadílkou se měl původně odehrát 21. 12. 2021. A z důvodu uzavření MŠ, se vše přesunulo na první lednový týden ve znamení - Jak to bylo o Vánocích. Přesto jsme si s dětmi tyto dny naplno užili. 


 Mikuláš

(publikováno 08. 12. 2021)

Mikuláši, Mikuláši, kdo to tady děti straší... slova této písničky, ale i jiných se ozývaly ze tříd mateřské školy v Janovicích v pondělí 06. 12. 2021. V tento den totiž za dětmi zavítal v dopoledních hodinách Mikuláš se svými pomocníky - čertem a anděly. Ze začátku dětem moc do zpěvu nebylo. Mikuláš děti přivítal, otevřel svou kouzelnou knihu, ve které začal číst, jak jsou děti ve školce hodné a šikovné, ale také to, že některé občas neposlouchají nebo zazlobí. Dalo by se očekávat, že nejvíce slziček a vzlyků bude ve třídě nejmenších dětí, ve třídě Myšek, avšak opak byl pravdou. Nejvíce se bály děti nejstarší - ze třídy Sovičky. Že by to bylo tím, že nejstarší děti nejvíce zlobily? Určitě to tak nebylo, protože i když čert vyhrožoval a prskal, žádné z dětí si nakonec neodnesl. Všechny děti Mikuláši a jeho pomocníkům zazpívaly písničky, odrecitovaly básničky a slíbily čertovi, že se polepší a už zlobit nebudou (když tak jenom trošinku, tatínka a maminku). Za odměnu děti dostaly od andílků balíček dobrot, za který všichni hezky poděkovali a s Mikulášem a jeho pomocníky se rozloučily.

Poněvadž v tento den byly všechny děti převlečené za čertíčky, začalo po odchodu Mikuláše čertovské dopoledne plné her a dovádění s malými čertíčky. Moc děkujeme této vzácné návštěvě za to, že navštívili naší školku a budeme se na ni těšit zase za rok.

Kolektiv MŠ


Oblíbená dýňová slavnost v MŠ

(publikováno 18. 11. 2021)

Letošní školní rok je již v plném proudu, a proto jsme si i letos v naší janovické školce uspořádali den věnovaný dýním - DÝŇOHRÁTKY. Bohužel nám na tento den nepřálo počasí, ale nás to neodradilo a oblíbenou podzimní slavnost jsme si užili všichni jednotlivě na svých třídách. A že to opravdu stálo za to!

Dýňohrátky se tentokráte uskutečnily 2.11. a všechny třídy naší školičky se jako mávnutím kouzelné hůlky, proměnily v dýňové království. Venku a na chodbách školičky svítily vydlabaným dýním strašidelné, legrační, ale i netradiční obličeje.

Všude kolem pobíhaly nastrojené děti - malé čarodějnice, smrtky, kouzelníci, pavoučci a jiná strašidýlka, která štěbetala a těšila se na to, co nastane. A po strašidelných diskotékách na všech třídách a kouzelné svačince to opravdu nastalo. Na všech třídách započala dýňová slavnost, kdy si děti celkem na 7- mi stanovištích vyzkoušely svou obratnost, ale také odvahu při hledání malých dýní v kouzelné krabici a ve třídě Soviček dokonce návštěvu kouzelné komnaty plné strašidelných nástrah.

Děti létaly slalom na koštěti kolem nazdobených dýní, strefovaly se papírovými dýněmi do sklenice, shazovaly balónky vyskládané strašidelné dýňové kelímky, procvičily si jemnou motoriku namotáváním dýně na roličku, na lžíci přenášely dýňové miminko, v kouzelné krabici plné listí "těstovinových housenek" a "kaštanových brouků" hledaly malá dýňová strašidýlka a skládaly obrázek dýně z několika částí. Každý z dětí si našel to své, v čem se vyřádil. Všechny děti se do plnění úkolů zapojily s radostí a chutí všechno zvládnout. Zábava to byla vskutku velká a radost v dětských očí byla tou největší odměnou pro nás dospělé.

Na všechny děti čekalo spoustu odměn a také obrovská hostina, o kterou se postarali sami rodiče dětí. Tímto chceme všem moc poděkovat za přinesené dobroty a výzdobu, kterou do našich tříd přinesli.

Dýňová slavnost je každým rokem očekávaná a zdařilá akce, kterou si užívají jak děti, tak paní učitelky. Tak zase za rok - DÝŇOHRÁTKÁM třikrát HURÁ!!!

Kolektiv MŠ


Děti ze školky poznávaly naši obec

(publikováno 03. 10. 2021)

Předposlední zářiový týden jsme v rámci projektu "Poznáváme naši obec" navštívili s dětmi z Janovické školky z oddělení Myšek a Veverek obecní úřad a dva dny na to hasičskou zbrojnici. Oběma objekty nás provedl radní obce pan Lukáš Plánička.

V úterý tak mohly děti vidět obecní úřad zevnitř. Prohlédli jsme si kancelář pana starosty, nakoukli jsme do sklepa a nejvíce se dětem líbilo v kinosále, kde nám pan radní promítl veselou pohádku.

Ve čtvrtek jsme se opět sešli, tentokrát u hasičské zbrojnice. Zde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací. Třeba to, že hasiči dokáží nejen uhasit oheň, ale i zachránit kočku ze stromu, když se jí zrovna nechce slézt dolů samotné. Během prohlídky si děti mohly sednout za volant velkého hasičského auta, vyzkoušet si helmu i oblečení, které si hasiči oblékají, když vyrážejí k zásahu. A na konec nám hasičské auto zablikalo modrými majáky na rozloučenou.

Děkujeme tímto panu Pláničkovi, že nám umožnil nakouknout za zdi některých budov, které máme v naší krásné obci a hezky nám takto zpestřil program pro naše nejmenší.

Kolektiv MŠ Janovice


Tradiční canisterapie v naší MŠ

(publikováno 27. 09. 2021)


V naší mateřské škole proběhla v úterý 14.9.2021 již tradiční návštěva Canisterapie pod vedením společnosti Podané ruce. Zúčastnili se jí děti ze všech našich školičkových tříd. Všichni jsme se již na první společnou akci tohoto školního roku moc těšili, a tak jsme se sešli na zahradě kmenové MŠ kde byla Canisterapie naplánovaná.

Prvotní předpoklad pro zdárný a úspěšný průběh canisterapie byl splněn hned na začátku - společně jsme se seznámili s pejsky a pejsci s námi. Děti měly možnost si psa pohladit a navázat tak přirozený kontakt se zvířetem.

V průběhu celé ukázky si děti společně s pejsky vyzkoušely různé společné aktivity-hledání pamlsků, přeskoky přes překážky, prolézání tunelem, prolézání pod pejsky, které sklidilo největší úspěch.

Děti po celou dobu se zájmem sledovaly a poslouchaly, co pejsci dovedou a s nadšením se zapojovaly do všech nabízených aktivit. Pejsci byli pro děti viditelnou motivací a radostí. Snažili se pomoci dětem zbavit se strachu ze zvířete, a také poznat další psí role, které pes zvládá vykonávat - role vodícího psa, psa záchranáře, psa kamaráda a psa pacienta.

Na závěr celého programu byly děti poučeny odborným pracovníkem o chování psů a o nebezpečích, které hrozí, když potkají cizího nebo zlého psa, jak mají postupovat a jak se před agresivním psem bezpečně uchránit.

Děkujeme společnosti Podané ruce za přínosnou ukázku a návštěvu s jejich psími profesionály.

MŠ JANOVICE


DEN DĚTÍ

1. června se slaví Den dětí, který jsme oslavili i my všichni v naší školce. Na děti čekala hra šipkovaná s hledáním pokladu. Jen co děti vyšly ze školky, už na ně čekaly šipky, aby jim ukázaly správný směr, kterým se mají vydat. Cestou naší vesničkou se děti pomalu blížily k cíli, ale nebylo to tak jednoduché. Čekaly na ně cestou úkoly, které si musely děti najít. Pokud byla na cestě namalovaná obálka, tak se okolo skrýval dopis s úkolem (Např: Zazpívej písničku. Skákej po jedné noze k cíli. Vyjmenuj vodní živočichy. Nauč se básničku-jen tak se vám otevře bedna s pokladem. A další....).

Šipky děti dovedly na zahradu MŠ. Tam už na ně čekala truhla s pokladem, která ale byla dobře schovaná. Děti běhaly po zahradě jako o závod a prošmejdily všechna zákoutí. A našly ji? Ano, všechny třídy truhlu s pokladem našly. Pro její otevření použily kouzelnou básničku, kterou se naučily cestou. V truhle se ukrýval diplom pro každého a tato hádanka:

Na špejli, v kornoutku, najdete pochoutku.

Líznu si poslepu, sotva to popletu.

Nemlsej mě v zimě a předejdeš rýmě.

Hádejte, na čem si děti pochutnaly....

Děti si užily příjemné dopoledne plné zážitků a dobrodružství.


Čarodějnické řádění

(publikováno 14. 05. 2021)

Slyšeli jste to? Že ne? To se slétli všichni čarodějové a všechny čarodějnice u nás v Janovické školce. Svištění košťat šlo v pátek 30. 4. 2021 slyšet široko daleko. Z rána to sice moc nadějně nevypadalo, černé mraky se honily okolo a sem tam z nich i zakapalo. Ale vrchní čarodějnice kouzlily, zařikávaly a tančily kolem ohně, až černé mraky odehnaly a slunce s modrým nebem přivolaly.

A tak se mohl uskutečnit čarodějný slet a zároveň začít závěrečné zkoušky malých čarodějných učňů. Při vstupu se museli prokázat čarodějným jménem a písničkou o ježibabách. Pak už jim nic nebránilo, pustit se naplno do připravených úkolů.

Nabyté dovednosti ze školy využili při vaření lektvarů - síly, rychlosti či neviditelnosti, zkoumání dračího oběda - ne jednomu se z toho zvedal žaludek, aby věděli čím pak domácího mazlíčka krmit a skládání hrůzostrašných čarodějnic se spoustou bradavic. Svou rychlost prokázali v letu na koštěti, mrštnost a obratnost v prolézání pavučiny a dobrou mušku v hodu do ježibaby.

Nejsložitější zkouška je čekala samozřejmě na konci sletu, a to stezka odvahy v domečku na kuří nožce. Při svitu svíček se odvážně pustili až na konec k záhadné krabici. Po stěnách se honili pavouci a brouci s ještěrkami, nad hlavami jim kroužili netopýři a ze všech stran se ozývaly děsivé zvuky. Ti nejodvážnější odhalili, že se v ní ukrýval pavouk, který vytvořil tu obrovskou pavučinu mezi stromy.

Všichni ve všech zkouškách obstáli na výbornou a zasloužili si tak odměnu s čarodějným vysvědčením, kterou si sami vyčarovali s pomocí vrchních čarodějnic kouzelnou formulí - Abraka babraka, čáry máry, láry fáry, posíláme vám dary. Jako překvapení je k tomu čekala i bohatá hostina uvnitř jejich tříd. Na závěr sletu došlo také k tradičnímu upálení zlé čarodějnice, která se během jeho konání pokusila vše překazit.

Za všechny Vrchní čarodějnice Kikulína

Nahlédněte do fotogalerie:


Den Země v Janovické školce

(publikováno 23. 04. 2021)

Stejně jako každý rok, i letos patřil 22. duben oslavě naší krásné Země, spojené s ochranou přírody, která nás obklopuje. A protože ruku k dílu může přiložit úplně každý, činili se i ti nejmenší, tedy děti z janovické školky.

Kvůli nevlídné předpovědi počasí jsme s dětmi vyrazili do nedalekého lesa už o den dříve. A cíl cesty? Zapomenutá Malcharova studánka, kterou znají jen skalní "Janovičáci". Nabalili jsme hrábě, pracovní rukavice, pytel na odpadky, a něco sladkého za odměnu, a pak už vzhůru za dobrodružstvím.


Jakmile jsme dorazili na místo, pustily se děti se vší vervou do odklízení zanedbané studánky, která byla zasypána listím a větvemi. Ti, na které nevyšlo nářadí, vyrazili na obhlídku okolí. Oči vykoulené, pátrali jsme po odpadcích, které do lesa nepatří. Les se zdál být čistý, když tu najednou... Natrefili jsme na "ČERNOU SKLÁDKU"! Všichni, kdo měli dost síly, se pustili do uklízení a zároveň předhánění v nejošklivějším nálezu. A že bylo z čeho vybírat! Pneumatiky, kanystry, plastové láhve, žárovky, rozbité skleničky a talíře, kusy oblečení, kelímky od jogurtů, dráty a kabely... Byla toho opravdu spousta.

Celou černou skládku se nám podařilo uklidit a odpadky nanosit na hromadu k okraji lesa, o jejíž odvoz se pak postaral pan starosta. A studánka? Po našem úklidu krásně vykoukla i pamětní deska, a dokonce se ukázala i voda, která tam prý už dávno nebývala!
Naše děti si se všemi úkoly hravě poradily, a odměnou jim byla nejen sušenka, ale hlavně dobrý pocit z krásně uklizeného lesa.

Tak neváhejte ani vy, a zapojte se do úklidu přírody také. Stojí to za to...!

Kolektiv MŠ


Zimní olympiáda

(publikováno 14. 01. 2021)

Ve čtvrtek 14. 1. Janovice a široké okolí přikryla sněhová peřina a venku to vypadalo jako v pohádce. Mateřská škola totiž měla objednanou sněhovou nadílku, aby na její zahradě mohly proběhnout zimní olympijské hry. Sníh dorazil, děti se těšily, a to bylo to nejdůležitější. Zahrada mateřské školy se dopoledne během chvíle proměnila v zimní závodiště. Učitelky dětem připravily 4 stanoviště a olympiáda mohla začít. Děti hrdě nakráčely včele s vlajkonošem na zahradu, kde už na ně čekal školkový maskot zajíček Lojzík, aby na vše dohlížel.

Děti byly podle tříd rozděleny na 3 týmy. Soutěžily tedy týmy: Myšky, Veverky a Sovičky. Každý tým si předešlý den vyhotovil svou vlajku, se kterou na olympiádu nastoupil. Na začátku jsme si děti trošičku vyzkoušely a povídali jsme si o olympijských kruzích, poznávali piktogramy jednotlivých sportů a naučili jsme se všichni krátký pokřik: "Ať si mrzne, ať je zima, zimní sporty ty jsou príma!"

Aby mohla olympiáda začít, museli jsme zajít do školky pro putovní olympijský oheň a zapálit pochodeň. Poté už děti zakřičely 3 x hurááá a rozešly se k jednotlivým stanovištím. Na děti čekal lední hokej - vyzkoušely si trefu do brány, běh na lyžích bez lyží 😊, střelba na cíl papírovou koulí a dětmi nejoblíbenější disciplína- sjezd na bobech. Děti soutěžily s velkou radostí a nadšením, což bylo určitě slyšet široko daleko. Po absolvování všech disciplín se děti seřadily opět u své vlajky týmu a nastal velký okamžik - vyhodnocení vítězů. Aby se tak stalo, musel dát celý olympijský výbor "hlavy dohromady" a poradit se. Vedla se bouřlivá debata a bylo rozhodnuto takto: "Vítězem se stávají všechny děti." Zahradou se rázem ozývalo hurááá. Dětem byly předány zasloužené odměny - diplom, medaile a samozřejmě nějaká dobrůtka, vždyť si ji za ten výkon zasloužily. Olympiáda byla ukončená uhašením pochodně.

Děti ještě při obědu živě štěbetaly o prožitých zážitcích z olympiády a my se už nyní těšíme, až ji za rok zopakujeme. Ta letošní byla díky počasí opravdu dokonalá.

Kolektiv MŠ Janovice


DÝŇOHRÁTKY

(publikováno 05. 11. 2020)

Barevný podzim je v plném proudu a krom kaštánků, spadaného listí, chlupatých ponožek a teplého čaje k němu neodmyslitelně patří i DÝNĚ.

Proto jsme si i letos v naší janovické školce uspořádali den věnovaný dýním - DÝŇOHRÁTKY.  Akce probíhala v dopoledních hodinách na zahradě naší školky a zúčastnily se jí všechny děti, od nejmenších myšiček, přes veverčí "středňáčky" až po ty nejzkušenější sovičky. Celý den započal v kmenových třídách, kde jsme si vysvětlili, co nás čeká a taky jsme se nemohli vynadívat na módní kreace dětí. Byl totiž vyhlášen tzv. ORANŽOVÝ DEN a mnozí se ho zhostili se vší parádou.

Po posilnění svačinkou se vyrazilo na krásně vyzdobenou zahradu školky, kde si děti mohly prohlédnout dýně těch nejpodivnějších tvarů, barev a velikostí. Zde také bylo připraveno pět stanovišť se zábavnými a tematickými úkoly.

Děti se musely popasovat se slalomem a převozem dýně v zahradních kolečkách, svou přesnou mušku využily při hodu koulí do obrovské, zubaté pusy vysmáté dýně, jako akrobati si připadaly při přenosu dýňových semínek po úzké lavičce, výtvarně se vyřádily při výrobě dýňové mozaiky a své prstíky a hmat potrápily při lovení mini dýní z obrovské krabice plné listí.

Po úspěšném dokončení všech úkolů a vyplnění kartičky barevnými razítky si děti mohly vyrazit pro sladkou odměnu v podobě "strašidélkového" lízátka. To ovšem nebyla jediná odměna! Každou třídu čekalo ještě velké pátrání po ztracené dýni. Naše děti se nevzdávají, a tak se jim podařilo najít všechny tři zatoulané dýně, i ty "zákeřně" ukryté v koruně stromu.

Poté už jen slavnostní pokřik, třikrát silné HURÁÁÁ, sladká buchta do bříška a těšení se na příští ročník veselých DÝŇOHRÁTEK! 😊

Kolektiv MŠ


Akce "Budujeme zahrádku č. 2"

(publikováno 29. 10. 2019)

V minulém školním roce proběhla na zahradě Mateřské školy v Janovicích akce "Budujeme zahrádku", která sklidila velký úspěch a byla "první vlaštovkou" v budování užitkové zahrady na školním pozemku.

Díky ochotě rodičů nám na zahradě vznikla nádherná bylinková spirála, zvýšené záhony a přibyly ovocné stromy. Již tento rok jsme se radovali z prvních plodů naší práce. Avšak, již při realizaci zmiňované akce bylo všem jasné, že toto je jen začátek. Už tehdy jsme věděli, že akci určitě zopakujeme. Tentokrát jsme však neprosili rodiče o zajištění zahradnického náčiní a materiálu potřebného k realizaci nových prvků. Podařilo se nám získat dotaci z Moravskoslezského kraje, díky které jsme zajistili vše potřebné.

A tak se stalo, že ve čtvrtek 24. 10. 2019 odpoledne to na zahradě mateřské školy vypadalo jako ve velkém mraveništi. Počasí bylo opravdu jako na objednání - sluníčko nám krásně hřálo a bylo teplo do pozdních hodin. Přišla spousta rodičů a dětí, paní kuchařky napekly a připravily dobroty a mohlo se začít. Nedošlo dokonce ani na zahajovací proslov, neboť každý kdo přišel, se hned vrhl do práce. Tatínkové se ujali manuálně těžšího úkolu, i když byly k vidění i maminky a paní učitelky s vrtačkou nebo krumpáčem v ruce.

Děti nadšeně pobíhaly po zahradě a pomáhaly rodičům hrabat listí, které následně odvozili do nově vybudovaného kompostéru. Některé maminky se pro změnu ujaly sázení keřů, tatínkové vyrobili pocitový chodníček, který jsme hned následující den s dětmi odzkoušeli. A jak už to v takovém mraveništi chodí, i na druhé straně zahrady se cosi dělo. Pod vedením učitelek ze třídy našich nejstarších dětí vznikaly 3 domečky pro obyvatelé z hmyzí říše. Někdo řezal, jiný vrtal, někdo natíral a než se setmělo, vznikly 3 hmyzí hotely, které budeme s dětmi v následujících dnech plnit přírodninami a umísťovat na zahradě - broučkům k dispozici. A jako třešnička na dortu bylo ukotvení edukační tabule "dendrofonu". Úkol se, nám laikům zdál snadný, ovšem vykopat do tvrdé hlíny 2 jámy na ukotvení patek, tyto následně zabetonovat a zajistit edukační panel v rovnováze, to tak snadný úkol nebyl. Naštěstí máme šikovné maminky a tatínky, jeden zavolal druhému, ten zajistil to, ten dovezl ono a než se úplně setmělo, bylo vše hotovo.

Večer jsme ulehali s příjemným pocitem dobře odvedené práce. Školní zahrada je báječným místem, kde můžeme s dětmi objevovat, bádat, pozorovat, hrát si a odpočívat. Kde jinde, než na zahradě mateřské školy si děti přirozeně osvojují znalosti a souvislosti v praxi. Zahrada je nejbližší přírodní učebna a my jsme nesmírně vděční za to, že rodičům není lhostejné, v jakém prostředí se vzdělávají jejich děti. Za jejich nezištnou pomoc a ochotu všem děkujeme, byli jste skvělí! Osobně také děkuji personálu mateřské školy - učitelkám a správním zaměstnancům za skvěle odvedenou práci.

za MŠ Janovice - vedoucí učitelka Bc. Pavla Ivánková